Αυστραλία: Νεκρή 16χρονη από επίθεση καρχαρία σε ποταμό

Τραγωδία σημειώθηκε στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, όπου 16χρονη έχασε τη ζωή της από επίθεση καρχαρία, ενώ κολυμπούσε στον ποταμό Σουάν.

Η 16χρονη ανασύρθηκε από τον ποταμό Σουάν στο Περθ με κρίσιμα τραύματα. Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης παρείχε επί τόπου ιατρική βοήθεια, αλλά η κοπέλα έχασε τη ζωή της προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επιθεωρητής Πολ Ρόμπινσον, της αστυνομίας της Δυτικής Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, το θύμα βρισκόταν μαζί με τις φίλες της σε τζετ σκι. Φαίνεται πως πήδηξε στον ποταμό, επειδή παρατήρησε ένα κοπάδι δελφινιών σε κοντινή απόσταση και ήθελε να κολυμπήσει κοντά τους.

Ο επιθεωρητής ανέφερε ότι η οικογένεια δεν ήταν εκεί όταν έλαβε χώρα το περιστατικό, αλλά οι φίλοι της ήταν, κι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά τραυματικό περιστατικό για τους μάρτυρες, συμπληρώνοντας ότι παρέχονται ψυχοθεραπευτικές – συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όποιον ήταν παρών ή επηρεάστηκε από το συμβάν.

Το Τμήμα Αλιείας ενημέρωσε τον αστυνομικό ότι είναι ασυνήθιστο για έναν καρχαρία να βρίσκεται τόσο μακριά στον ποταμό, ο οποίος ρέει μέσω του Περθ στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ άγνωστο παραμένει το είδος του.

Παρ’ όλ’ αυτά, έχουν σημειωθεί κι άλλες επιθέσεις κατά το παρελθόν. Η τελευταία φονική επίθεση καρχαρία στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, όταν ένας 57χρονος σκοτώθηκε από μεγάλο λευκό καρχαρία στο Πορτ Μπιτς του Περθ. Επίσης, ένας άνδρας είχε τραυματιστεί από ταυροκαρχαρία (Carcharhinus leucas) στον ποταμό Σουάν, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 είδη καρχαριών διαβιούν στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που καρχαρίες εμφανίζονται σε ποταμούς, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές.

Στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, δημοφιλείς παραλίες του Σίδνεϊ έκλεισαν τον προηγούμενο Φεβρουάριο ύστερα από τον θάνατο κολυμβητή, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από καρχαρία, που ήταν και η πρώτη τα τελευταία 60 χρόνια στην περιοχή.

Πιστεύεται ότι ο θάνατος της 16χρονης οφείλεται στην πρώτη θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία που σημειώθηκε στον ποταμό Σουάν, από τότε που σκοτώθηκε ένα 13χρονο αγόρι τον Ιανουάριο του 1923.

Η Αυστραλία καταγράφει συνήθως περίπου 20 επιθέσεις καρχαρία κάθε χρόνο, με τις περισσότερες στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Δυτική Αυστραλία. Δύο θανατηφόρες επιθέσεις καρχαρία σημειώθηκαν το 2021 και επτά το 2020.

Ιστορικά, ο θάνατος από δάγκωμα καρχαρία δεν είναι συνηθισμένος. Σε περισσότερο από έναν αιώνα καταγραφών, το ποσοστό θνησιμότητας από επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία είναι 0,9% – δηλαδή, λιγότερο από ένα άτομο ετησίως.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ